Trotse Jonge Boeren brengen kennis en passie over

25 mei 2024

GOIRLE – De organisatie Trotse Jonge Boeren timmert hard aan de weg vol passie voor de agrarische sector. Hoogste tijd om kennis te maken, wij spraken met het bestuur.

Ik tref het bestuur voor hun maandelijkse vergadering in een vergaderzaal, hoe kan het ook anders, boven een koeienstal in Goirle. Trotse Jonge Boeren is ontstaan vanuit het Brabants Agrarisch Jongeren Kontakt (BAJK), een vereniging van jongeren in Brabant die zich interesseren voor het landelijk gebied, zo legt voorzitter Ariaan Oostvogels uit.

Vanaf 2017 is het een op zich zelf staande non-profitorganisatie, met als doel de band tussen boer en burgers te verbeteren. Door te leren, inspireren en te onderwijzen over de agrarische sector.

Bestuur
Het bestuur bestaat momenteel uit 12 jongeren van tussen de 18 tot 30 jaar afkomstig uit alle hoeken van Brabant. Dus Goirle is mooi centraal, geeft secretaris Tessa van der Schriek aan. Al komt een deel van het bestuur vanuit Dronten, waar ze studeren.

Tijdens het interview wordt de agenda voor vanavond alvast uitgedeeld. Het bestuur komt eens per maand bij elkaar om lopende projecten te bespreken en nieuwe beslissingen te nemen. Maar het moet ook zeker gezellig blijven vullen de andere bestuursleden aan.

Naast het bestuur, hebben ze een groep met jongeren die ze ondersteund met de uitvoering van de ideeën. De ambassaboeren, aldus Ariaan. Helpende handjes zijn altijd welkom.

Op social media en evenementen
De Trotse Jonge Boeren zijn actief op Facebook, Instagram en Tiktok waar zij wekelijks trotse jonge boeren aan het woord laten. ‘We willen laten zien hoe het er echt aan toe gaat’ zegt Ariaan. En hiermee de sector in een positief daglicht zetten.

Naast social media zijn de Trotse Jonge Boeren ook actief op verschillende evenementen, waarbij burgers en boeren bij elkaar komen. Zo stonden ze bij de Campina open dag, Animal Event en zijn ze bij open boerderij dagen. Op deze evenementen hebben ze vaak een activiteit voor de kinderen met bijvoorbeeld traptrekkers, wat de bestuursleden de mogelijkheid geeft de ouders te informeren over het boerenleven.

Bijbaan bij de boer
Eén van de projecten van de Trotse Jonge Boeren is ‘Bijbaan bij de boer’. Hierbij worden jongeren doormiddel van verschillende filmpjes en een handig stappenplan geïnspireerd om een voor een boerenbedrijf te kiezen voor een bijbaan. Naast de filmpjes zijn er ook borden beschikbaar voor boerenbedrijven om een bijbaan bij de boer te promoten.

Tessa benadert dat ze geen uitzendbureau zijn, maar jongeren willen inspireren.

Toekomst
Het bestuur hoopt de komende tijd nog meer naamsbekendheid te krijgen en op nog meer evenementen aanwezig te kunnen zijn. Daarnaast hopen ze het journaal te halen. ‘Mag ook het Jeugdjournaal zijn’ voegt Ariaan er aan toe.

Ook hebben de Trotse Jonge Boeren nog plannen voor een eigen evenement, maar hier laten ze nog niet veel over los. Hiervoor moet je toch echt de kanalen van de Trotse Jonge Boeren blijven volgen….

Foto: Trotse Jonge Boeren